Інституціоналізація та регулювання національної економіки в контексті інвестиційної та промислової політики - Затишняк, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті розглянуто основні теоретичні аспекти процесу глобальної інституалізації, її етапи, протягом яких формуються інституційні одиниці. Охарактеризовано вплив глобалізації на інвестиційну та промислову політики України. Визначено напрями активізації інвестиційної діяльності в Україні. Сформовано бачення промислової політики та напрями, за якими має розбудовуватися на сучасній основі індустріальний базис національної економіки. Наразі в Україні не проводиться цілеспрямована робота зі створення Стратегії державної промислової політики. Низка розроблених документів має локальний характер, а Стратегія розвитку промислового комплексу України на період до 2025 року так і залишилася у формі незатвердженого проєкту. В України мають бути запроваджені нові інституційні підходи до формування та реалізації Державної промислової політики із широким залученням експертного та наукового середовища. Основними напрямами, на яких держава має зосередити свої регуляторні можливості для активізації інвестиційної діяльності, є, по-перше, формування інвестиційного іміджу та правової стабільності, підвищення рівня прозорості інформаційної та конкурентної політики в інвестиційній діяльності, створення сприятливих умов для вітчизняних інвесторів шляхом реалізації програм державної фінансової підтримки. Водночас максимального ефекту від впровадження обґрунтованих заходів можна досягти лише за умови комплексного підходу, який передбачає паралельне розв'язання наявних проблем. The article examines the main theoretical aspects of the process of global institutionalization, its stages, during which institutional units are formed. The impact of globalization on the investment and industrial policy of Ukraine is characterized. The directions of activation of investment activity in Ukraine have been determined. The vision of the industrial policy and the directions by which the industrial base of the national economy should be developed on a modern basis have been formed. Currently, there is no purposeful work on creating a State Industrial Policy Strategy in Ukraine. A number of developed documents are of a local nature, and the Strategy for the Development of the Industrial Complex of Ukraine for the period until 2025 remained in the form of an unapproved project. In Ukraine, new institutional approaches to the formation and implementation of the State Industrial Policy should be introduced with the broad involvement of the expert and scientific environment. The main directions on which the state should focus its regulatory capabilities for the activation of investment activity are, firstly, the formation of an investment image and legal stability, increasing the level of transparency of information and competition policy in investment activity, creating favorable conditions for domestic investors through the implementation of state programs financial support. At the same time, the maximum effect from the implementation of reasonable measures can be achieved only under the condition of an integrated approach, which provides for the parallel solution of the existing problems.