Мобілізаційна економіка в Україні: огляд державних пріоритетів та можливостей використання цифрових інструментів - Чорна, О.А.; Брюховецький, Я.С. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Досліджено сутність, причини запровадження мобілізаційної економіки, до якої триває перехід в Україні. Розглянуто основні економічні показники після 24 лютого 2022 р., які стосуються зниження економіки, масштабів руйнувань, демографічних проблем, проблем в промисловості, експорті. Досліджено основні пріоритети України в умовах мобілізаційної економіки, законодавче підґрунтя для активізації діяльності підприємств і бізнесу, які опинилися у складних умовах функціонування. З’ясовано, що перспективи розвитку в умовах воєнного часу виявила ІТ-галузь, а цифровізація економіки і суспільства пришвидшились. Застосування цифрових інструментів дозволили розширити перелік державних послуг, які можна отримати онлайн через застосунок «Дія».
Обґрунтовано, що запровадження мобілізаційної економіки на умовах співробітництва Уряду, бізнесу, громадянського суспільства в умовах воєнного стану в Україні дозволить більш ефективно концентрувати зусилля на вирішенні традиційних та нових завдань. Мобілізаційна економіка в Україні вимагає посиленого державного координування розвитку економічних процесів функціонування економіки у надзвичайних ситуаціях для забезпечення оборонної, продовольчої, економічної, соціальної безпеки країни. Мобілізаційна модель економіки буде актуальною і після припинення воєнного стану, оскільки відновлення економіки і відбудова держави потребуватиме посиленої уваги, координування і підтримки держави.
Комплексний системний підхід до поглиблення теоретичних та практичних проблем мобілізаційної економіки буде сприяти зростанню самодостатності країни, більш швидкому виходу на шляхи зростання ефективності економіки суб’єктів господарської діяльності, розвитку громадянського суспільства, виробничих та соціальних колективів, громадян України. The essence and reasons for the introduction of the mobilization economy, to which the transition is ongoing in Ukraine, have been studied. The main economic indicators after February 24, 2022, which relate to the decline of the economy, the scale of destruction, demographic problems, problems in industry, exports, are considered. The main priorities of Ukraine in the conditions of the mobilization economy, the legislative basis for the activation of the activities of enterprises and businesses, which found themselves in difficult operating conditions, were studied. It was found that the IT industry revealed the prospects for development in wartime conditions, and the digitalization of the economy and society accelerated. The use of digital tools made it possible to expand the list of public services that can be obtained online through the «Diya» application.
It is substantiated that the introduction of the mobilization economy under the conditions of cooperation between the Government, business, and civil society in the conditions of martial law in Ukraine will allow more effective concentration of efforts on solving traditional and new tasks. The mobilization economy in Ukraine requires enhanced state coordination of the development of economic processes and the functioning of the economy in emergency situations to ensure the defense, food, economic, and social security of the country. The mobilization model of the economy will be relevant even after the end of martial law, since the recovery of the economy and the reconstruction of the state will require increased attention, coordination and support of the state.
A comprehensive systematic approach to deepening the theoretical and practical problems of the mobilization economy will contribute to the growth of the country's self-sufficiency, faster entry into the ways of increasing the efficiency of the economy of economic entities, the development of civil society, industrial and social collectives, citizens of Ukraine.