Перспективи залучення промисловості України у глобальні ланцюги доданої вартості та їх вплив на економічне зростання - Миценко, В.І. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті досліджено вплив залучення переробної промисловості у глобальні ланцюги доданої вартості на економічне зростання України. За допомогою динамічно-структурного аналізу зовнішньої торгівлі України охарактеризовано основні товарні групи в експорті та імпорті з урахуванням включення цих галузей у глобальні ланцюги доданої вартості. В результаті регресійного аналізу виявлено міцний безпосередній зв’язок між фактичними обсягами ВВП України та зміною обсягів експорту машин та обладнання і обсягів імпорту транспортних засобів. Зроблено висновок про те, що наявний стан залучення вітчизняних машинобудівних підприємств до глобальних ланцюгів створення вартості позитивно впливає на економічне зростання України попри високу імпортну складову в експорті продукції машинобудування та відносно невисоку частку цієї продукції в експорті. Статистично значущої залежності індексу ВВП України від зміни обсягів експорту та імпорту за основними товарними групами не виявлено. Відсутність статистично значимого зв’язку між фактичними обсягами ВВП України та зміною обсягів експорту чорних металів, незважаючи на їхню високу частку в експорті, підтверджує низьку ефективність включення українських металургійних підприємств у глобальні ланцюги створення доданої вартості. Результати дослідження підтвердили доцільність розвитку експортоорієнтованого виробництва машин та обладнання на основі модернізації вітчизняної металургійної бази в період повоєнного відновлення економіки України. The article presents the study of the involvement of processing industry in the global value chains of added value on the economic growth of Ukraine. Main product groups in export and import, taking into account the inclusion of these industries in the global value chains of added value were characterized with the help of dynamic and structural analysis of foreign trade of Ukraine. The regression analysis revealed a strong direct link between the actual volumes of GDP of Ukraine and the change in the volume of exports of machines and equipment and the volume of imports of vehicles. It is concluded that the existing state of attracting national machine-building enterprises in the global chains of value creation has a positive effect on Ukraine's economic growth despite a high import component in the export of mechanical engineering products and a relatively low share of these products in exports. Statistically significant dependence of the GDP index of Ukraine on changes in export and import by the main product groups were not revealed. The lack of statistically significant link between the actual volumes of Ukraine's GDP and the change in the volume of ferrous metals, despite their high share in exports, confirms low efficiency of inclusion of Ukrainian metallurgical enterprises in the global value chains. The results of the study confirmed the expediency of development of export-oriented production of machines and equipment on the basis of modernization of domestic metallurgical base during the period of post-war restoration of the Ukrainian economy.