Сучасні методи інформаційної підтримки розвитку продуктивних кластерних екосистем - Уткін, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті представлені сучасні механізми інформаційної підтримки розвитку продуктивних кластерних екосистем. Розкрита роль інформаційної підтримки МСП з метою відновлення експортної складової українських товаровиробників на зовнішніх ринках. Підкреслена актуальність комплексу регулярних заходів інформаційної підтримки і фінансової допомоги малому і середньому бізнесу з визначенням найбільш успішних міжнародних програм. Розкрита роль кластерного комітету (асоціації), до функцій якого входить інформаційний супровід, забезпечення державної підтримки. Вказано на шляхи активізації процесів кластерної мобілізації що має стати поштовхом для системного використання нових можливостей в рамках стратегії 4.0, а також визначено етапи запуску інноваційних екосистем, забезпечення їх продуктивності і відповідності стратегічним завданням розвитку. The article presents modern information support mechanisms for the development of productive cluster ecosystems. The role of informational support for SMEs with the aim of restoring the export component of Ukrainian commodity producers on foreign markets has been revealed. The relevance of a set of regular measures of informational support and financial assistance to small and medium-sized businesses with the identification of the most successful international programs is emphasized. The article reveals the role of the cluster committee (association), whose functions include information support and provision of state support. Ways to activate the processes of cluster mobilization are indicated, which should become an impetus for the systematic use of new opportunities within the framework of strategy 4.0, and the stages of launching innovative ecosystems, ensuring their productivity and compliance with strategic development tasks are also defined.