Можливості забезпечення базових вимог якості трудового життя в період воєнного стану та повоєнного відновлення - Шамілева, Л.Л.; Хандій, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Завдання забезпечення гідних умов праці в стабільних умовах існування країни трансформується в період воєнного стану в завдання створення базових умов праці, яке є складним і обмеженим в ресурсах через погіршення ділової активності в багатьох галузях та сферах діяльності, скорочення малого та середнього бізнесу і масштабні міграційні процеси як на території країни, так і за її межами. Державними пріоритетними напрямами в соціально-трудовій сфері стали недопущення стрімкого зниження зайнятості і подолання високих темпів зростання рівня бідності населення. В статті досліджено можливості забезпечення базових вимог якості трудового життя в період воєнного стану та повоєнного відновлення.
Воєнна агресія Росії обумовила зростання невизначеності в трудовій сфері, поглиблення прояву соціальних ризиків на ринку праці та кризу в системі соціально-трудових відносин. Розширилися дисбаланси між попитом та пропозицією на ринку праці, змінилися форми зайнятості через поширення тимчасової, неповної та тіньової зайнятості, що вплинуло на зростання прихованого безробіття. Наслідками цих процесів є повна або часткова втрата страхового трудового стажу, зниження соціального захисту, поглиблення прекарізації зайнятості. В соціально-трудовій сфері знизилися вимоги працівників до рівня оплати праці, умов праці, змінилися вимоги роботодавців до освітнього та професійно-кваліфікаційного рівня працівника. Релокація бізнесу та масштабне вимушене переміщення населення країни призвели до суттєвої зміни структури регіональних ринків праці, попиту, пропозиції та рівня насиченості фахівцями.
Відновлення та стабілізація ринку праці та всієї системи соціально-трудових відносин є головною умовою втілення та реалізації базових вимог гідної праці та задовільної якості трудового життя на етапі післявоєнного відродження. Створення робочих місць та сприяння зайнятості, стабілізація ринку праці має стати основною складовою державної соціально-економічної політики. Забезпечення високої якості трудового життя має знайти своє втілення в Програмах розвитку трудової сфери з урахуванням пріоритетних напрямків забезпечення гідної праці в повоєнному періоді. The task of ensuring decent working conditions in the stable conditions of existence of the country is transformed during the period of martial law into the task of creating basic working conditions, which is difficult and limited in resources due to the deterioration of business activity in many industries and spheres of activity, the reduction of small and medium-sized businesses and large-scale migration processes as both on the territory of the country and abroad. The state priorities in the social and labor sphere have become the prevention of a sharp decrease in employment and overcoming the high rate of growth of the poverty level of the population. The article examines the possibilities of ensuring the basic requirements of the quality of working life during the period of martial law and post-war reconstruction.
Russia's military aggression led to the growth of uncertainty in the labor sphere, the deepening of the manifestation of social risks in the labor market and the crisis in the system of social and labor relations. Imbalances between demand and supply on the labor market have widened, forms of employment have changed due to the spread of temporary, part-time and shadow employment, which has affected the growth of hidden unemployment. The consequences of these processes are the complete or partial loss of insured work experience, the reduction of social protection, and the deepening of the precarization of employment. In the social and labor sphere, the demands of employees for the level of remuneration, working conditions have decreased, and the requirements of employers for the educational and professional qualification level of the employee have changed. Business relocation and large-scale forced displacement of the country's population led to a significant change in the structure of regional labor markets, demand, supply, and the level of saturation of specialists.
The restoration and stabilization of the labor market and the entire system of social and labor relations is the main condition for the implementation and implementation of the basic requirements for decent work and a satisfactory quality of work life at the stage of post-war revival. Creation of jobs and promotion of employment, stabilization of the labor market should become the main component of the state socio-economic policy. Ensuring a high quality of working life should find its embodiment in the Programs for the development of the labor sphere, taking into account the priority areas of ensuring decent work in the post-war period.