Сприяння розвитку бізнесу та залученню інвестицій: досвід Ірландії - Осадча, Н.В.; Лук’янов, А.І. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Україна може вивчати та використовувати досвід Ірландії в майбутньому але при цьому враховувати, що Ірландія крана, яка довгий час не воювала, характер економічного розвитку має аграрний. Може ця інвестиційна політика підходити до областей з більшим аграрним ВРП, наприклад, Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька області. Спочатку треба оцінити інвестиційну привабливість кожного регіону та визначити механізми залучення інвестицій. При цьому законодавча база потребує кардинальних змін з врахування існуючого Плану відновлення України та існуючих пріоритетів, можливостей. На першому етапі доцільно використовувати і досвід Ізраїля, який воює понад 20 років та розвинув воєнно-промисловий комплекс. Ukraine can study and use Ireland's experience in the future, but at the same time take into account that Ireland, which has not been at war for a long time, has an agrarian nature of economic development. This investment policy may be suitable for regions with a higher agricultural GRP, for example, Kirovohrad, Vinnytsia and Khmelnytskyi regions. First, it is necessary to assess the investment attractiveness of each region and determine the mechanisms for attracting investments. At the same time, the legislative framework needs coordinated changes taking into account the existing Recovery Plan of Ukraine and existing priorities and opportunities. At the first stage, it is advisable to use the experience of Israel, which has been at war for more than 20 years and has developed a military-industrial complex.