Відродження і розвиток промисловості та підприємств України: концепція, методологічний аспект - Булєєв, І.П.; Брюховецька, Н.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Виходячи із посилу, що домінантою прогресу суспільства, економіки, промисловості, суб’єктів господарювання є духовність, цінності, розглянуто триаду чинників розвитку (Всесвітній Розум – Людство - Природа), їх діалектичні зв’язки. Доведено, що розвиток суспільства відбувається відповідно до концепції трьох сил розвитку, тріалектики, а людина, суспільство є духовно-біо-соціальними суб’єктами за своєю природою і в суспільних науках, в економічних науках вони є одночасно суб’єктами і об’єктами дослідження. Розглянуто капіталістичну духовно-соціально-економічну формацію (ДСЕФ) виходячи із сучасного рівня розвитку суспільних наук. Відмічено її позитивні сторони, недоліки, інтеграційні тенденції ДСЕФ капіталізму відносно попередніх та сучасних формацій. Показані напрями розвитку економічної науки, ступінь її об’єктивності, теорії та моделі розвитку економічної науки і реальної економіки. Доведено, що економічна наука виконує дві функції: діагностичну та прогнозну; їх залежність від стану правлячих класів, еліт, кланів. Надана авторська оцінка діючих моделей розвитку економіки, промисловості, суб’єктів господарювання, економічної науки. Обґрунтовано доцільність розвитку вітчизняної економіки за конвергентною моделлю «народного капіталізму», «народної економіки». Викладено пропозиції щодо відродження промисловості країни, суб’єктів господарювання, які ґрунтуються, виходячи із показників та даних аудиту промисловості базового року, дорожньої карти, суб’єктів фінансування інвестицій, джерел фінансування, механізмів реалізації. Ряд положень мають дискусійний характер та потребують подальших досліджень. Proceeding from the premise that the dominant factor in the progress of society, economy, industry, business entities is spirituality, values, the triad of development factors (Universal Reason - Humanity - Nature) and their dialectical connections are considered. It is proved that the development of society takes place according to the concept of three forces of development, trialectics, and man, society are spiritual-bio-social subjects by their nature and in social sciences, in economic sciences they are both subjects and objects of research. The capitalist spiritual-social-economic formation (DSEF) is considered based on the modern level of development of social sciences. Its positive sides, shortcomings, integration tendencies of the spiritual-social-economic formation of capitalism relative to previous and modern formations are noted. The directions of the development of economic science, the degree of its objectivity, theories and models of the development of economic science and the real economy are shown. It has been proven that economic science performs two functions: diagnostic and predictive; their dependence on the state of the ruling classes, elites, and clans. The author's assessment of current models of the development of the economy, industry, business entities, economic science is provided. The expediency of the development of the domestic economy according to the convergent model of "people's capitalism", "people's economy" is substantiated. Proposals for the revival of the country's industry, business entities, which are based on the indicators and data of the industry audit of the base year, the road map, investment financing entities, sources of financing, and implementation mechanisms are outlined. A number of provisions are debatable and require further research.