Оценка экономической эффективности экологического менеджмента предприятия - Александров, И.А.; Окуловская, А.С. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Подано підхід до оцінки системи екологічного менеджменту на підставі “тіньових цін” і трансцендентно-логарифмічної функції. При цьому тіньові ціни визначаються як альтернативні витрати, що відображають дійсну вартість ресурсу. Запропонований підхід до оцінки економічного збитку використано для проекту припинення використання озоноруйнуючих речовин, що підтверджує ефективність даного методу. Ключові слова: екологічний менеджмент, тіньові ціни, економічний збиток, озоноруйнуючі речовини. Представлен подход к оценке системы экологического менеджмента на основе “теневых цен” и трансцендентно-логарифмической функции. При этом теневые цены определяются как альтернативные издержки, отражающие истинную стоимость ресурса. Предложенный подход к оценке экономического ущерба использован для проекта прекращения применения озоноразрушающих веществ, что подтверждает эффективность данного метода. Ключевые слова: экологический менеджмент, теневые цены, экономический ущерб, озоноразрушающие вещества. The paper offers the approach to estimation of ecological management system on the basis of shadow prices and transcendent-logarithmic function. Shadow prices are determined here as alternative costs, which reflecting the real cost of resource. The approach offered to estimation of economic losses is used for the project aimed at stopping the ozone-destroying substances usage and confirms the efficiency of this method. Keywords: ecological management, shadow prices, economic losses, ozone-destroying substan-cees.