Генетичний контроль формування суцвіття у Arabidopsis thaliana (L.) Heynh. - Хаблак, С.Г. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Доведено, що під впливом рецесивних алелів ap1-1, bp-1 та tfl1-2 у A. thaliana замість типової китиці формуються суцвіття з новими комбінаціями ознак, не характерними для родини Brassicaceae. З’ясовано, що тип суцвіття у арабідопсису може визначатися як окремими генами, так і взаємодією генів за типом комплементарності, при якому кожний з генів характеризується власним специфічним ефектом. Доказано, что под влиянием рецессивных аллелей ap1-1, bp-1 и tfl1-2 у A. thaliana вместо типичной кисти формируются соцветия с новыми комбинациями признаков, не характерными для семейства Brassicaceae. Выяснено, что тип соцветия у арабидопсиса может определяться как отдельными генами, так и взаимодействием генов по типу комплементарности, при котором каждый из генов характеризуется собственным специфическим эффектом. It was revealed that under the influence of the recessive ap1-1, bp-1 and tfl1-2 genes A. thaliana instead of a typical tassel there were formed the inflorescences with a new combination of traits atypical to the Brassicaceae family. It was found that the type of Arabidopsis inflorescence can be controlled by individual genes as well as complementary gene interaction where each gene is characterized by its specific effect.