Молекулярна організація 5S рибосомної ДНК Polyommatus icarus - Череватов, О.В.; Волков, Р.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
У геномі Polyommatus icarus (Lepidoptera: Lycaenidae) виявлено два варіанта повторів 5S рДНК. Ці варіанти суттєво відрізняються між собою за довжиною та нуклеотидною послідовністю міжгенних спейсерів (МГС), хоча окремі копії повторів рДНК, що належать до одного структурного варіанту майже ідентичні між собою в результаті концертної еволюції. МГС складається з мікросателітних повторів, що з’явилися на ранніх стадіях радіації лускокрилих. Протягом подальшої еволюції в МГС накопичувалися численні заміни та вставки/делеції нуклеотидів. В геноме Polyommatus icarus (Lepidoptera: Lycaenidae) обнаружено два варианта повторяющихся участков 5S рДНК. Оба варианта повторов существенно отличаются между собой как по длине так и по нуклеотидной последовательности межгенных спейсеров (МГС), хотя отдельные копии повторов рДНК, которые относятся к одному структурному варианту почти идентичны между собой вероятно как результат концертной еволюции. МГС состоит из микросателитных повторов, которые возникли на ранних етапах радиации чешуекрылых. На протяжении дальнейшей еволюции в МГС накапливались многочисленные нуклеотидные замены, а также вставки/делеции нуклеотидов. In the genome of Polyommatus icarus two variants of 5S rDNA repeats were identified (Lepidoptera: Lycaenidae). These variants differ considerably by length and sequence of the intergenic spacer region (IGS) although individual copies of rDNA repeats of the same structural variant are nearly identical as a result of concerted evolution. The IGS is composed of microsatellite–related repeats that appeared at the early stages of Lepidoptera radiation. Numerous base substitutions and indels were accumulated in the IGS during subsequent evolution.