Селекція озимої пшениці у Миронівському інституті пшениці на стійкість до хвороб - Ковалишина, Г.М. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Селекцію озимої пшениці на стійкість до хвороб у Миронівському інституті пшениці імені В.М. Ремесла розпочато ще у довоєнний період, але великого розмаху набула з 1978 року. На штучних інфекційних фонах збудників хвороб виділено ефективні джерела стійкості як до окремих, так і групи хвороб, вивчено їхні донорські властивості. На їхній основі створено нові генотипи з груповою стійкістю до хвороб, стійкі до вилягання, з високою продуктивністю та зимостійкістю, а також хорошими показниками якості зерна. На основі хворобостійких ліній створено сорти: Миронівська напівінтенсивна, Миронівська 33, Монолог, Економка. Селекция озимой пшеницы на устойчивость к болезням в Мироновском институте пшеницы имени В.Н. Ремесло начата еще в довоенный период, но большой размах получила с 1978 года. На искусственных инфекционных фонах возбудителей болезней выделены эффективные источники устойчивости как к отдельным, так и к группе болезней, изучены их донорские свойства. С их использованием созданы новые генотипы с групповой устойчивостью к болезням, устойчивостью к полеганию, с высокой продуктивностью и зимостойкостью, а также хорошими показателями качества зерна. С участием болезнеустойчивых линий созданы сорта: Мироновская полуинтенсивная, Мироновская 33, Монолог, Экономка. Winter wheat breeding for disease resistance started at the V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat as far back as before the Second World War, but it has become large-scale since 1978. Against the artificial infectious backgrounds of pathogens there were identified the effective sources of resistance both to individual diseases and group of them, studied their donor properties. Based on them new genotypes with group resistance to diseases, tolerant to lodging, showing high productivity and winter-hardiness as well as good grain qualities were generated. Based on disease resistant lines cultivars as follows were developed: Myronivs’ka napivintensyvna, Myronivs’ka 33, Monolog, Ekonomka.