Значення ґенетичних методів дослідження для діагностики спадково зумовлених новоутворень товстої кишки - Лозинська, М.Р. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
У роботі висвітлено основні генетичні методи дослідження, необхідні для ранньої діагностики і прогнозування виникнення спадково зумовлених новоутворень товстої кишки. Зазначено важливість генеалогічного аналізу як першого етапу обстеження пробанда для висвітлення внеску спадкових чинників у виникненні цих захворювань. Підтверджено необхідність відпрацювання і практичного впровадження в Україні комплексу сучасних методів генодіагностики та аналізу каріотипу новоутворень. Після проведення генеалогічного аналізу це є наступними етапами обстеження хворих. Розглянуті генетичні методи діагностики знайдуть своє застосування у розв’язанні одного з важливих медичних і соціально-економічних завдань сучасного суспільства – ранньої діагностики спадково зумовлених новоутворень, що дозволить зменшити обсяг оперативних втручань та знизити смертність від цих захворювань. В роботе освещены основные генетические методы исследования, необходимые для ранней диагностики и прогнозирования возникновения наследственно обусловленных новообразований толстой кишки. Отмечена важность генеалогического анализа как первого этапа обследования пробанда для выяснения вклада наследственных факторов в возникновении этих заболеваний. Подтверджено необходимость разработки и практического внедрения в Украине комплекса современнных методов генодиагностики и анализа кариотипа новообразований. После проведения генеалогического анализа - это следующие этапы обследования больных. Рассмотренные генетические методы диагностики найдут свое применение в решении одной из важных медицинских и социально-экономических задач современного общества – ранней диагностики наследственно обусловленных новообразований, что позволит уменьшить объем оперативных вмешательств и снизить смертность от этих заболеваний. The main genetic methods necessary for the early diagnostic and prognosis of the origin of hereditary determined neoplasia of large bowel was demonstrated in this work. It was noted the significance of genealogic analysis as the first step in the examining of probands for the determining of the contribution of the hereditary factors in the origin of these diseases. It was confirmed the necessity of the complex of contemporary methods of genodiagnostic and karyotype analysis of neoplasia for the introduction in Ukraine. These genetic methods of diagnostics should be used in solution of the important medical and social problem of modern society – early diagnostics of the hereditary determined neoplasia. It will allow decreasing the volume of operative intervention and mortality of these diseases.