ЯМР спектроскопия в ископаемых углях - Алексеев, А.Д.; Ульянова, Е.В.; Василенко, Т.А. (Физико-технические проблемы горного производства, 2004)
Наданий огляд робіт з дослідження викопного вугілля методами ЯМР високого розрізнення, імпульснім ЯКІР та ЯМР широких ліній. Розглянута трансформація вугільної речовини, що відбудеться у процесі викиду. Приведені результати досліджень взаємодії води та метану з вугільною речовиною, які надають інформацію про динамічні характеристики граничної води, про місце розташування метану у вугільній структурі, про їхній вплив на формування життевонебезпечних ситуацій (газо та геодинамічних явищ - ГДЯ) у вугільних пластах, показана можливість використання отриманих результатів для прогнозу та запобігання ГДЯ. Publications in the field of studying fossil cools using fine-spectrum NMR, pulse NMR, and wide-line NMR are reviewed A conversion of coal substance due to out-burst is discussed. Results are presented on water and methane interactions with a coal substance elucidating dynamic behavior of bound water, methane localization in coal structure and both water and methane effects at hazardous situations (gas or geodynamic phenomena) in coal beds. An opportunity is show to apply these results for prediction and prevention above phenomena.