Перспективы применения волоконно-оптических датчиков в угольной промышленности - Лимаренко, Р.А.; Савчук, А.В.; Спорик, В.В.; Ященко, И.А. (Физико-технические проблемы горного производства, 2004)
Розглянуті переваги застосування дистанційних, пожежо- та вибухово-безпечних волоконно-оптичних датчиків для вимірювання параметрів технологічних процесів у вугільній промисловості. Приведені критерії оцінки можливості та доцільності використання волоконно-оптичних датчиків для створення мультиплексорних систем моніторингу довкілля на основі датчиків вібрації, тиску, температури та концентрації метану. Advantages of application remote, fiber and explosion-proof optical fiber sensors for measurement of parameters of technological processes in the coal industry are considered. Criteria of an estimation of an opportunity and expediency of use of optical fiber gauges for creation multiplexing systems of environment monitoring are resulted on the basis of sensor of vibrations, pressure, temperature and concentration of methane.