Геоэлектрические исследования железорудных месторождений Орехово-Павлоградской шовной зоны Украинского щита и их геодинамическая позиция - Шеремет, Е.М.; Глевасский, Е.Б.; Николаев, И.Ю.; Сухой, В.В.; Мартынов, Г.П.; Бородыня, Б.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2004)
Оріхіво-Павлоградська шовна зона (ОПШЗ) - зона зіткнення фрагментів двох мікроконтинентів у докембрійський час - область широкого розвитку залізисто-кременистих формацій. Зв'язуються воєдино результати палеогеодина-мічеського аналізу й інтерпретації геоелектричних розрізів на ділянках розвитку затзисто-кременистих формацій. Робиться висновок про те, що залізисто-кременисті формації ОПШЗ є глибинними розрізами океанічного басейну, у той час як подібні утворення Західного Приазов'я відносяться до крайової частини мікроконтиненту, який зазнав «торошення» за рахунок підссуву океанічної кори. Orekhovo-Pavlogradskaya joint zone (OPJZ) (a zone of collision of fragments of two microcontinents of Precambrian) is the area of wide development of banded-iron formations. The results of the paleogeodynamic analysis and interpretation of geoelectric sections on sites of development of banded-iron formations are connected together, it is judged that banded-iron formations of OPJZ are deep sections of oceanic basin while similar formations of the Western Priazovye concern to a regional part of (he microcontinent undergone of hummocking for the account sinking of an oceanic crust.