Учет состояния горного массива при математическом моделировании сейсмических волновых полей - Глухов, А.А. (Физико-технические проблемы горного производства, 2004)
У роботі запропоновано спосіб обліку напруженого стану гірського масиву, пористості, тріщинуватості вугілля і порід при математичному моделюванні процесу розповсюдження сейсмічних коливань у вугленосній товщі методом скінченних різниць. Запропоновано метод обліку поглинання сейсмічних коливань. A method is proposed to account stress-strain slate of rock mass, porosity, coal and rock fracturing in mathematical modeling of the process for spread of seismic oscillations in coal-bearing strata using finite-difference technique. A method to account absorbtion of seismic oscillations is also proposed.