Біопрепарати в біоорганічному землеробстві - Патика, В.П.; Патика, М.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Узагальнено результати досліджень українських та російських вчених-мікробіологів, що стосуються створення мікробних препаратів та їх застосування у сучасному біоорганічному землеробстві. Розглядаються основні фактори та схема біотехнологічного виробництва зазначених біопрепаратів. Показано, що однією з найважливіших складових препарату є форма його виготовлення. Актуальними є пошук універсальних наповнювачів та розробка біопрепаратів різних модифікацій, здатних забезпечити максимальну пристосованість їхніх біоагентів до конкретних умов регіонів. Українськими вченими вперше розроблені гельна, лігнінова та вермикулітна форми біопрепаратів на основі нових штамів азотфіксувальних бактерій. Обобщены результаты исследований украинских и российских ученых-микробиологов, касающиеся создания микробных препаратов и их применения в биоорганическом земледелии. Рассматриваются основные факторы и схема биотехнологического производства указанных биопрепаратов. Показано, что одной из наибололее важных составляющих препарата является форма его изготовления. Актуальным является поиск универсальных наполнителей и разработка биопрепаратов разных модификаций, способных обеспечить максимальную адаптивность их биоагентов к конкретным условиям регионов. Украинскими учеными впервые разработаны гельная, лигниновая и вермикулитная формы биопрепаратов на основе новых штаммов азотфиксирующих бактерий. The results of investigations of Ukrainian and Russian scientists-microbiologists as for creation of microbic preparations and their application in bioorganic agriculture are generalized. The major factors and the scheme of biotechnological manufacturing of specified biological products are considered. It has bee n shown, that one of the most important properties of the preparation is the form of manufacturing. Searching of universal fills is very actual as well as different updatings of biological products which provide maximal adaptibility of biological agents to specific conditions, depending on regions. For the first time gel, lignin and vermiculturas forms of biological products based on new strains of nitrogen fixing bacteria have been developed by Ukrainian scientist.