Теоретические основы локализации выбросов угля и газа насыпными породными перемычками - Канин, В.А.; Пищев, А.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2004)
Розглянуто ідею використання розвалів висадженої породи у якості перемички для локалізації викидів вугілля і газу, спровокованих струєним висадженням, Теоретично показано і підтверджено експериментально, що ця ідея може бути реалізована на практиці, якщо утворення перемички буде завершуватися до початку розв'язання викиду, якщо перемичка зможе протистояти зусиллю, що діє на неї з боку вибою в початковій стадії розвитку викиду, і якщо тверда фаза газо-вугільного потоку не зможе поширюватися через тіло перемички. The idea of use of disorder of the blown up soil is considered as a girt for localization of coal-and-gas outbursts provoked by a shock blasting. Is theoretically shown and is confirmed experimentally that this idea can be realized in practice. Under conditions: the formation a girt will be finished prior to the beginning development of an outburst; the girt can resist to effort working on it on the part of working face in an original stage of development of an outburst; the solid phase of a gas-coal flow can not be distributed through a body a girt.