Физико-химическая модель генерации метана угольным пластом - Булат, А.Ф.; Скипочка, С.И.; Паламарчук, Т.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Наводяться результати термодинамiчних та атомарно-молекулярних дослiджень вугiльної речовини вугiлля рiзного ступеня метаморфiзму. На базi одержаних результатiв, аналiзу та узагальнення рiзних фiзичних i хiмiчних гiпотез утворення метану запропоновано фiзико-хiмiчну модель генерацiї метану вугiльним пластом у процесi його руйнацiї шляхом технологiчного впливу. The results of thermodynamical and atomic-molecular researches of coal matter of coals at different degrees of metamorphism are given. On the basis of the analysis and generalization of different physical and chemical hypotheses on the formation of methane, a physico-chemical model of the methane generation by a coal layer in the process of its destruction by a technological influence is offered.