Конфігураційні внески в енергію гідратації іонів лужних металів у водних розчинах - Жиганюк, І.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчаються конфiгурацiйнi внески в енергiї взаємодiї мiж iонами i молекулами води в електролiтах у льодоподiбному наближеннi. Розрахованi значення конфiгурацiйних внескiв в енергiї гiдратацiї Z^q iонiв лужних металiв у водних розчинах. Встановлена природа позитивної та негативної гiдратацiї однозарядних iонiв у водних розчинах. Configurational contributions to the electrostatic interaction of ions and water molecules in waterelectrolyte solutions are studied within the ice-like approach. The corresponding contributions to the hydration energy for ions of alkali metals are calculated. The nature of positive and negative hydrations for singly charged ions in water-electrolyte solutions is established.