“Розстріляне Відродження”: від історії метафори до метафори історії - Галета, О. (Слово і Час, 2012)
1959 року в паризькому видавництві “Культура” побачила світ антологія української літератури “Розстріляне Відродження", назва якої стала згодом визначенням цілої епохи. Історія її появи показує перехід від метафори дороги до оксюморона, у якому переплітаються підставові значення життя і смерті. An anthology of Ukrainian literature “The Executed Renaissance” published by the Parisian pubtish- ing house “Kultura" in 1959 gave name to the cultural period of 1920-30s. The history of this book's emergence highlights the transition from the metaphor of the road to the oxymoron intertwining the fundamental meanings of life and death.