Ферромагнитный резонанс в металлах с неферромагнитными включениями - Спольник, А.И.; Абызов, А.С.; Волчок, И.В.; Чегорян, М.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розширення лiнiї феромагнiтного резонансу (ФМР) немагнiтними включеннями проаналiзовано в моделi двомагнонних процесiв релаксацiї. Знайдено залежнiсть величини цього розширення вiд об’ємної концентрацiї, розмiрiв включень, тиску, створюваного ними, а також вiд пружних модулiв феромагнетика та включень. The ferromagnetic resonance line broadening by nonmagnetic inclusions is analyzed using the model of two-magnon relaxation processes. Its value depending on the volume concentration, size of inclusions, pressure created by them, and the elastic moduli of a ferromagnetic and inclusions is determined.