Раціональні параметри буропідривних робіт для проведення підняттєвих - Кононенко, М.М.; Хоменко, О.Є.; Косенко, А.В. (Фізико-технічні проблеми гірничого виробництва, 2022)
Мета. Розробка методики розрахунку параметрів буропідривних робіт (БПР) для проведення підняттєвих методами шпурових і свердловинних зарядів з урахуванням діаметру заряду, детонаційних характеристик вибухових речовин (ВР), фізико-механічних властивостей порід, їх тріщинуватості й ущільнення під дією гірського тиску. Методика. У роботі використано комплексний методичний підхід, що включає розробку методики визначення параметрів БПР з урахуванням діаметру заряду ВР, міцності порід на стискання, коефіцієнтів структурного ослаблення та ущільнення під дією гірського тиску. Результати. Розроблено нову методику розрахунку раціональних параметрів БПР при проведенні підняттєвих, в яких відстань між шпурами або свердловинами у врубі визначається за радіусом зони зминання, а для контурних – за радіусом зони інтенсивного подрібнення. Наукова новизна. Параметри розташування шпурів або свердловин у вибої підняттєвого реалізовано за степеневою залежністю зміни лінії найменшого опору (ЛНО) залежно від діаметру заряду, детонаційних характеристик ВР, фізико-механічних властивостей гірських порід, їх тріщинуватості й ущільнення під дією гірського тиску. Практична цінність. Використання нової методики розрахунку раціональних параметрів БПР для проведення підняттєвих дозволить раціоналізувати розташування шпурів або свердловин у вибої підняттєвих, що призведе до ресурсозбереження при їх проведенні. Purpose. Development of a methodology for calculating the parameters of drilling and blasting (D&B) for rise working methods of borehole and blast-hole charges, taking into account the diameter of the charge, the detonation characteristics of explosives (EX), the physical and mechanical properties of rocks, their fracturing and compaction under the action of rock pressure. Methods. The work uses a comprehensive methodological approach, including the development of a methodology for determining the parameters of the (D&B), taking into account the diameter of the (EX), the strength of the rocks in compression, the coefficients of structural weakening and compaction under the action of rock pressure. Findings. A new method has been developed for calculating the rational parameters of (D&B) when conducting rising ones, in which the distance between borehole or blast-hole in a cut is determined by the radius of the shear zone, and for contour ones – by the radius of the zone of intensive crushing. Originality. The parameters of the location of borehole or blast-hole in the raise face are implemented according to the power-law dependence of the change in the line of least resistance (LLR) depending on the diameter of the charge, detonation characteristics of the (EX), physical and mechanical properties of rocks, their fracturing and compaction under the action of rock pressure. Practical implications. The use of a new method for calculating the rational parameters of (D&B) for rise working make it possible to rationalize the location of borehole or blast-hole in the raise face, which will lead to resource saving during their sinking.