Потенціал розвитку досліджень щодо створення технології оптимального проєктування природокористування - Гріньов, В.Г.; Хорольський, А.О. (Фізико-технічні проблеми гірничого виробництва, 2022)
Мета. Аналіз наявних ресурсів досліджень щодо створення технології оптимального проектування природокористування шляхом оцінки можливості розрахунків порівняння економічного та екологічного варіантів сценаріїв освоєння родовища.
Методика. Європейський варіант моделі демонстрації різноманітності можливих сценаріїв освоєння родовищ може бути реалізований як відображення поетапної зміни стану запасів родовища у період їх експлуатації у вигляді ациклічного графа і після його перетворення в мережу може бути оптимізований за допомогою відповідного програмного забезпечення.
Результати. Демонстрація потенціалу розвитку досліджень в напрямку оптимізації мережевих моделей методом динамічного програмування, який достатній для здійснення економічної оцінки екологічного аспекту освоєння родовищ корисних копалини, приведена на прикладі розрахунків в умовах реальних родовищ.
Наукова новизна. Вперше запропоновано для раціонального природокористування в якості способу активного керування станом гірничого масиву при відпрацюванні родовищ корисних копалин здійснювати моделювання за екологічними та економічними критеріями мережі гірничих процесів у вигляді поетапної зміни стану їх запасів від балансових до кінцевої продукції (включаючи відходи виробництва) методом динамічного програмування, у відповідності до якого прийняті рішення на кожному етапі мають бути найкращими відносно процесу в цілому.
Практична значимість. На основі достовірної геолого-гірничої інформації про стан родовища і сучасних гірничо-збагачувальних технологій, а також за наявності класичних обчислювальних методів можна реалізовувати потенціал розвитку фундаментальних досліджень щодо створення технології оптимального проєктування ефективного освоєння родовища корисних копалин. Purpose. Analysis of existent resources of researches on creation of technology of the optimal planning of the use by nature by the estimation of possibility of calculations of comparison economic and ecological variants of scenarios of mastering of deposit.
Methods. The European variant of model of demonstration of variety of possible scenarios of mastering of deposits can be realized as a reflection of stage-by-stage change of the state of supplies of deposits in the period of their exploitation as the acyclic graph and after his converting into a network can be optimized by means of corresponding software.
Findings. Demonstration of potential of development of researches in direction of optimization of network models by the method of the dynamic programming, what sufficient for realization of economic evaluation of ecological aspect of mastering useful of deposits, brought around to the example of calculations in the conditions of the real deposits.
Originality. First it offers for the rational use nature as a method of active the state mountain range at working off the deposits of minerals to carry out a design on the ecological and economic criteria of network of mountain processes as a stage-by-stage change of the state of their supplies from balance to the eventual products (including wastes of production) of the dynamic programming in accordance with that made decision on every stage must be the best in relation to a process on the whole a method.
Practical implications. On the basis of reliable geological and mine terms state information deposit and modern mine and concentrating technologies, and also at presence of classic calculable methods it is possible to realize potential of development of fundamental researches in relation to creation of technology of optimal planning of the effective mastering of deposits.