Физико-механические свойства угля и вмещающих пород пласта l₁ шахты им. А.Г. Стаханова в свете проявления геодинамических явлений - Рязанцев, Н.А.; Рязанцева, Н.А.; Лобков, Н.И. (Физико-технические проблемы горного производства, 2005)
Приведено результати досліджень поведінки вугілля та вміщуючих порід пласта l₁ в об'ємному полі стискуючих напружень. Показано, що в максимумі опарного тиску за деформацією пласта 10...20%, відбувається критичний структурно-фазовий перехід зі збільшенням об’єму. Це явище супроводжується ударною хвилею та спонтаннім руйнуванням вугілля. Results of researches of behavior of coal and containing rocks of a stratum l₁ in a volumetric field of compressing pressure are resulted. It is shown that in a peak of basic pressure at deformation of a stratum 10...20 % occur critical structural -phase transition to increase in volume. This phenomenon is accompanied by an elastic wave and spontaneous destruction of coal.