Бароосмотичний аналіз як новий метод гідрогеологічних досліджень - Кушнір, С.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Запропоновано методику бароосмотичного аналiзу гiдрогеологiчних даних для окремих свердловин, за якою визначаються величина бароосмотичного напору H2O у пластових (порових) водах i ступiнь вiдхилення їх вiд стану бароосмотичної рiвноваги на кiлькох водоносних горизонтах. Результати аналiзу для чотирьох свердловин з рiзних регiонiв пiдтвердили iснування вертикальних бароосмотичних потокiв у глинистих товщах усiх розрiзiв i дали змогу визначити напрями цих потокiв та виявити зони впливу особливих локальних гiдрогеологiчних процесiв. Methods of baroosmotic analysis of hydrogeological data for separate boreholes have been proposed. They can be applied to determine the baroosmotic pressure of H2O in formational (porous) waters and the degree of their defection from the state of baroosmotic balance at several water-bearing horizons. The results of analysis conducted at 4 boreholes from different regions have confirmed the existence of vertical baroosmotic flows in clayey units of all sections and have allowed us to determine the directions of these flows and to reveal the zones affected by specific local hydrogeological processes.