Первопричина глобального потепления: изменение энергообменных процессов в системе Земля—космос - Орищенко, И.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розглядаються спiввiдношення потенцiйної й кiнетичної енергiй та їх вплив на стан речовини. Змiна енергетичного стану навколишнього космiчного простору змiнює зовнiшнi енергообмiн планети Земля, що стає першопричиною глобальних клiматичних варiацiй. The ratio of the potential and kinetic energies and their influence on a state of the matter are considered. A change in the energy state of the surrounding cosmic space varies the external energy exchange of the Earth, which becomes the main reason for global climatic variations on the planet.