Влияние нанопористой ионообменной составляющей на зарядселективные свойства неорганических композиционных мембран - Беляков, В.Н.; Дзязько, Ю.С.; Вольфкович, Ю.М.; Сосенкин, В.Е.; Никольская, Н.Ф. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методами еталонної контактної порометрiї та потенцiометрiї дослiджено керамiчнi мембрани, якi модифiковано наночастинками гiдратованого дiоксиду цирконiю. Знайдено, що пориста структура композицiйних мембран мiстить не тiльки макропори, а й мезо- та мiкропори. Розрахунками за геометричною та електрохiмiчною моделями доведено, що формування зарядселективних властивостей таких мембран обумовлено наявнiстю нанометрових провiдних каналiв, якi виникають внаслiдок закупорення або гофрування макропор. Ceramic membranes modified with nanoparticles of hydrated zirconium dioxide are investigated with standard contact porometry and potentriometric methods. The porous structure of composite membranes is found to involve not only macropores, but also meso- and micropores. Calculations within the geometric and electrochemical models showed that the charge-selective properties of membranes are caused by the presence of nanosized conductive channels which are formed due to the corking or corrugation of macropores.