Створення порожнистих багатошарових поліелектролітних мікрокапсул на основі полігексаметиленгуанідину гідрохлориду та натрієвої солі карбоксиметилцелюлози - Гузенко, Н.В.; Габчак, О.Л.; Пахлов, Є.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Шляхом почергової адсорбцiї двадцяти шарiв протилежно заряджених полiелектролiтiв (натрiєвої солi карбоксиметилцелюлози та полiгексаметиленгуанiдину гiдрохлориду) на поверхнi синтезованої сферичної карбонатної матрицi мiкронного розмiру була сформована полiмерна оболонка загальною товщиною близько 5 мкм, маса якої становила 13,6% маси ядра. Подальше розчинення неорганiчної матрицi за допомогою розчину натрiєвої солi етилендiамiнтетраоцтової кислоти дало змогу отримати порожнистi багатошаровi полiмернi капсули, що стiйкi в нейтральному середовищi. A polymer shell of a total thickness of 5μm is formed on the surface of a synthesized micrometer-size spherical carbonate matrix by layer-by-layer adsorption of oppositely charged polyelectrolytes (sodium carboxymethylcellulose and polyhexamethylenguanidine hydrochloride). The mass of a shell of 20 polymer layers amounted to 13.6% of the core mass. Hollow multilayer capsules stable in neutral medium were obtained after the further dissolution of the inorganic matrix with an ethylendiaminetetraacetate solution.