Структурні перетворення оксидів церію і празеодиму у вакуумних конденсатах - Слободяник, М.С.; Заславський, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вакуумнi конденсати оксидiв церiю i празеодиму, а також їх систем з оксидами титану, цирконiю, гафнiю були отриманi методом лазерного випаровування у вакуумi. Їх структуру дослiджували методами дифракцiї рентгенiвських променiв i електронiв, трансмiсiйної i растрової електронної мiкроскопiї. Було встановлено, що на структурнi перетворення оксидiв церiю i празеодиму та величину заряду катiона лантаноїду впливають як температура осадження, так i взаємодiя з iншим компонентом. Vacuum condensates of cerium and praseodymium oxides and their systems with titanium, zirconium, and hafnium oxides have been obtained by the method of laser evaporation in vacuum. Their structure is investigated by X-ray and electron diffraction, TEM and SEM methods. It is established that the condensation temperature and the interaction of these oxides with other components influence the structure transformations of cerium and praseodymium oxides and the lanthanide cation charge.