Як білки реплікативного комплексу блокують синтез пар основ ДНК за участю мутагенних таутомерів: просте фізичне пояснення - Броварець, О.О.; Булавін, Л.А.; Говорун, Д.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Неемпiричним квантово-механiчним дослiдженням доведено, що запропонований нами ранiше фiзичний механiзм високої точностi бiосинтезу ДНК є унiверсальним, оскiльки вiн дозволяє впiзнавати вотсон-крикiвськi пари нуклеотидних основ, елiмiнуючи при цьому з процесу бiосинтезу неправильнi пуриново-пiримiдиновi пари основ як у основнiй таутомернiй формi, так i мутагеннiй. It is proved, using a non-empirical quantum-mechanical approach, that the physical mechanism, being proposed earlier by the authors, of high fidelity biosynthesis of DNA is universal, as it allows recognizing Watson-Crick nucleotide base pairs, by eliminating purine-pyrimidine mispairs in both the ground tautomeric and mutational forms from the process of biosynthesis.