Влияние полиреактивных иммуноглобулинов сыворотки крови на определение аффинности сывороточных антител - Бобровник, С.А.; Демченко, М.А.; Комисаренко, С.В. (Український біохімічний журнал, 2010)
Наличие в сыворотках животныx полиреактивных иммуноглобулинов может заметно повлиять на точность определения константы равновесия реакции взаимодействия специфичных антител и соответствующего антигена. Чтобы найти реальные величины аффинности антител в сыворотке, можно поступить двумя способами. Заблокировать полиреактивные иммуноглобулины высокой концентрацией твина 20 и высокой концентрацией какого-либо антигена, не взаимодействующего с исследуемыми антителами, а затем определить аффинность антител традиционным методом. Второй путь решения данной проблемы – применение для оценки аффинности сывороточных антител разработанного нами метода, который позволяет оценить аффинность взаимодействия высоко- и низкоаффинных антител, а также соотношение их концентраций в исследуемом образце. Присутність у сироватці крові тварин поліреактивних імуноглобулінів може значно вплинути на точність визначення афінності антитіл даної сироватки до відповідного антигену. Щоб знайти точні значення афінності антитіл у сироватці можна використати один із наступних підходів. Можна заблокувати поліреактивні імуноглобуліни за допомогою високих концентрацій твіну 20 і неспецифічного антигену, який не взаємодіє з досліджуваними антитілами. У цьому разі можна визначити афінність антитіл одним із традиційних методів. Другий спосіб розв’язання цієї проблеми – використання методу, який був запропонований нами раніше і який дозволяє визначити афінність двох типів антитіл у суміші і співвідношення їхніх концентрацій у досліджуваному зразку. The presence of polyreactive immunoglobulins in sera may substantially influence on the accuracy of antibody affinity determination. In order to obtain precise values of antibody affinity one should apply one of two following ways. First, one should block polyreactive immunoglobulins with high concentration of Twin 20 and high concentration of any antigen which does not interact with studying antibody. After this antibody affinity may be determined by traditional methods. Another way is the application of the method suggested by us earlier, which allow determining affinity of two antibodies in a mixture and the relation of their concentrations.