Вплив неперервного та імпульсного ультразвуку на реакцію суперпреципітації актоміозину скелетних м’язів кроля - Мединська, К.О.; Шелюк, О.В.; Омельянюк, В.С.; Нурищенко, Н.Є.; Пелюх, Л.І. (Український біохімічний журнал, 2010)
Проведено порівняльне дослідження впливу ультразвуку неперервного та імпульсного (2 мс) режимів на реакцію суперпреципітації актоміозину скелетних м’язів кроля. З одержаних кінетичних кривих визначали величину суперпреципітації (Dm - D0 ), час t1/2, який необхідний для досягнення половини її величини, а також розраховували нормовану максимальну швидкість даної реакції Vn. Показано, що найбільший ефект спостерігається у разі застосування неперервного ультразвуку інтенсивністю 0,7 Вт/см2 (величина суперпреципітації і Vn були максимальними), а для імпульсного – при 0,4 Вт/см2. Як неперервний, так і імпульсний ультразвук при інтенсивності 1 Вт/см2 найбільш зменшує величину суперпреципітації відносно контролю і всіх інших величин застосованої інтенсивності, що, можливо, пов’язано з тепловим впливом ультразвуку такої інтенсивності. В цілому ж дані, які було одержано, дають підставу припускати, що в актоміозині встигають відбутися зміни адаптивного характеру до дії імпульсного ультразвуку, оскільки сигнал даного режиму діє з проміжками в часі. Проведено сравнительное исследование влияния ультразвука непрерывного и импульсного (2 мс) режимов на реакцию суперпреципитации актомиозина скелетных мышц кролика. По кинетическим кривым определяли величину суперпреципитации (Dm - D0 ), t1/2 – время половины ее величины, а также рассчитывали нормированную максимальную скорость данной реакции Vn. Показано, что наибольший эффект наблюдается при действии непрерывного ультразвука интенсивностью 0,7 Вт/см2 (величина суперпреципитации и Vn были максимальными), а для импульсного – при 0,4 Вт/см2. Как непрерывный, так и импульсный ультразвук при интенсивности 1 Вт/см2 оказывает наибольшее влияние, уменьшая величину суперпреципитации относительно контроля и других величин использованных интенсивностей, что, вероятно, вызвано тепловым эффектом ультразвука. Проведенные исследования дают возможность предположить, что в актомиозине успевают произойти изменения адаптивного характера к действию импульсного ультразвука, поскольку сигнал данного режима действует с промежутками во времени. A comparative study of the effect of continuous and impulsive (2 ms) ultrasound regimes on actomyosin superprecipitation reaction of the rabbit skeletal muscles was carried out. From the obtained kinetic curves the value of superprecipitation (Dm - D0 ), time t1/2, which required to achieve a half its value was determined, and the normalized maximal rate of this reaction Vn was calculated as well. It is shown that continuous ultrasound with intensities 0.7 W/cm2 and impulsive ultrasound – of 0.4 W/cm2 produced the most pronounced effect (value of superprecipitation and Vn were maximal). The actomyosin superprecipitation value under continuous and impulsive ultrasound with intensity 1 W/cm2 relative to control and all other applied intensities was most decreased. It is caused perhaps thermal influence of the ultrasound. Thus the obtained data give every reason to assume, that impulsive ultrasound causes changes of adaptive character in actomyosin because the interrupted regime of the ultrasound signal.