Зміни в експресії генів, зумовлені надекспресією транскрипційного фактора ZXDC в ембріональних клітинах нирки лінії HEK293 - Галкін, О.В.; Мінченко, О.Г. (Український біохімічний журнал, 2010)
Відомо, що транскрипційний фактор ZXDC, що належить до родини ZXD протеїнів, здатний утворювати транскрипційно активний комплекс із ZXDA фактором, що бере участь у регуляції експресії гена MHCII. У цій роботі проведено дослідження експресії великої групи генів в ембріональних клітинах нирки лінії HEK293, що характеризувалися надекспресією транскрипційного фактора ZXDC, з метою ідентифікації генів, транскрипція яких контролюється цим транскрипційним фактором. Показано, що надекспресія транскрипційного фактора ZXDC в ембріональних клітинах нирки лінії HEK293 істотно змінює рівень експресії численної групи генів, що контролюють протікання різних процесів у клітинах, зокрема клітинний цикл, проліферацію та диференціацію клітин. Експресія більшості із них суттєво посилюється у клітинах нирки лінії HEK293 з надекспресією транскрипційного фактора ZXDC, зокрема генів EGR2, BDNF, CDKN1C та IL5Ra. Одержані результати свідчать про вагому роль транскрипційного фактора ZXDC у регуляції експресії великої групи генів, задіяних у регуляції важливих клітинних процесів. Известно, что транскрипционный фактор ZXDC принадлежит к семейству ZXD-протеинов, способен образовывать транскрипционно активный комплекс с ZXDА и принимает участие в регуляции экспрессии гена MHCII. В работе проведено исследование экспрессии большой группы генов в эмбриональных клетках почки линии HEK293, которые имели надэкспрессию транскрипционного фактора ZXDC, с целью идентификации генов, транскрипция которых контролируется этим транскрипционным фактором. Показано, что надэкспрессия транскрипционного фактора ZXDC в эмбриональных клетках почки линии HEK293 существенно изменяет уровень экспрессии большой группы генов, которые контролируют протекание различных процессов в клетках, в частности, клеточный цикл, пролиферацию и дифференциацию клеток. Экспрессия большинства из них значительно усиливается в клетках почки линии HEK293 с надэкспрессией транскрипционного фактора ZXDC, в частности генов EGR2, BDNF, CDKN1C и IL5Ra. Полученные результаты свидетельствуют о важной роли транскрипционного фактора ZXDC в регуляции экспрессии большой группы генов, которые вовлечены в контроль важных клеточных процессов. The transcription factor ZXDC, a member of ZXD protein family, forms transcriptionally active complex with ZXDA and participates in the regulation of MHCII gene expression. In this work we investigate the expression of a large group of genes in kidney embry cell of line HEK293 with overexpression of transcription factor ZXDC for identification of genes, which transcription is controlled by this transcription factor. We have shown that overexpression of the transcription factor ZXDC in kidney embryo cell of HEK293 line significantly changes the level of expression of large group of genes,which control the behavior of different cell processes, in particular cell cycle, cell proliferation and differentiation. The expression of most of these genes is significantly increased in the kidney cell line HEK293 with overexpression of transcription factor ZXDC, in particular EGR2, BDNF, CDKN1C and IL5Ra genes. Our results clearly demonstrated that transcription factor ZXDC plays a significant role in the regulation of expression of a large group of genes, which control important cell processes.