Протекторна дія виноградних вин за нітрозативного стресу, зумовленого експериментальним цукровим діабетом - Дрель, В.Р.; Гнатуш, А.Р.; Яланецький, А.Я.; Гержикова, В.Г.; Мізін, В.І.; Загоруйко, В.А.; Сибірна, Н.О. (Український біохімічний журнал, 2010)
Виявлено, що за оксидативно-нітрозативного стресу, зумовленого цукровим діабетом, червоне та біле виноградні вина, поліфеноли яких вважаються основними діючими речовинами, знижують рівень нітротирозин-модифікованих протеїнів до рівня контролю в сідничному нерві, дорсальних спинномозкових гангліях та спинному мозку щурів. Показано нормалізацію активності полі(ADP-рибозо)полімерази-1 в сідничному нерві діабетичних щурів під дією червоного вина. За час експерименту виявлено зростання маси тіла контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом, яким вводили червоне вино на 52 та 19% відповідно. Одержані результати свідчать про можливість застосування червоних вин та створення препаратів на їхній основі для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету. Установлено, что в условиях оксидативно-нитрозативного стресса, вызванном сахарным диабетом, красное и белое виноградные вина, полифенолы которых считаются основными действующими веществами, снижают уровень нитротирозинмодифицированных протеинов до уровня контроля в седалищном нерве, дорсальных спинномозговых ганглиях и спинном мозге крыс. Показано также снижение активности поли(ADP-рибозо)полимеразы-1 до уровня контроля в седалищном нерве диабетических крыс, которым давали красное вино. В течение эксперимента обнаружено увеличение массы тела в контрольной и в группах крыс, больных сахарным диабетом, которым давали красное вино на 52 и 19% соответственно. Полученные результаты обосновывают целесообразность применения красных вин и возможность создания на их основе препаратов для профилактики и лечения нейропатий при сахарном диабете. It was found that under the diabetes-induced oxidative-nitrosative stress, red and white wines, which polyphenols are considered to be the main active components, decrease the level of nitrotyrosine-modified proteins toward the control level in sciatic nerve, dorsal root ganglia and spinal cord of animals with diabetes mellitus. A decrease of the activity of poly(ADP-ribose)polymerase-1 to the control level in the sciatic nerve of diabetic rats with red wine consumption was also shown. During the experiment the body weight of the control group and diabetic groups of rats with consumption of red wine was significantly increased by 52% and 19% accordingly. The present results allow us to assume an important role of red wine and possibility of production of its preparations for prevention and treatment of diabetic neuropathy.