Система підтримки прийняття рішень для розв’язання багатокритерійних задач під час дослідження складних систем - Потьомкін, М.М.; Дублян, О.В.; Хомчак, Р.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2020)
Наведено опис системи підтримки прийняття рішень для розв'язання багатокритерійних задач під час дослідження складних систем, коли потрібно проаналізувати скінченну множину альтернатив, характеристики яких задано в табличній формі. В її основу покладено аналіз етапності проведення зазначених досліджень, за результатами якого визначено вимоги до типів задач, що мають бути розв'язані з її використанням, та переліку метод ів, які в ній доцільно реалізувати. Розглянута система підтримки прийняття рішень призначена для розв'язання задач в умовах визначеності, а також стохастичної та нестохастичної невизначеності. Відповідно до основних етапів дослідження складної системи в ній реалізовано низку багатокритерійних методів, які дають змогу оцінювати взаємозв’язки між факторами, пов’язаними з її функціонуванням, визначати важливість показників, що її характеризують, здійснювати побудову пріоритетного ряду розглядуваних альтернатив або формувати ядро альтернатив, перспективних для подальшого аналізу. Приведено описание системы поддержки принятия решений для решения многокритериальных задач при исследовании сложных систем в случае, когда рассматривается конечное множество альтернатив, характеристики которых заданы в табличной форме. В ее основу положен анализ этапности проведения указанных исследований, по результатам которого определены требования к типам задач, которые должны решаться с ее использованием, и перечню методов, который в ней целесообразно реализовать. Рассмотренная система поддержки принятия решений предназначена для решения задач в условиях определенности, а также стохастической и нестохастической неопределенности. В соответствии с основными этапами исследования сложных систем в ней реализовано ряд многокритериальных методов, которые позволяют оценивать взаимосвязи между факторами, связанными с ее функционированием, определять важность показателей, которыми она характеризуется, осуществлять построение приоритетного ряда рассматриваемых альтернатив или формировать ядро альтернатив, перспективных для дальнейших исследований. The paper describes a decision-making support system for solving multi-criteria problems during the analysis of complex systems, in the case where a finite set of alternatives whose characteristics are given in tabular form is considered. It is based on the analysis of the phasing of such studies whose results determine the requirements for the types of problems to be solved with its use and the list of methods that are expedient to implement The considered decision-making support system is designed to solve problems under certainty, as well as stochastic and non-stochastic uncertainty. In accordance with the main stages of the analysis of complex systems, it implements a number of multi-criteria methods that allow to assess relationships between the factors associated with its operation, determine the importance of the indicators that characterize it, generate a priority series of the considered alternatives, or form the kernel of alternatives that are promising for further research.