B-, H- та L-катепсиноподібна активність у плазмі крові пацієнтів із захворюваннями щитовидної, паращитовидних та надниркових залоз - Калініченко, О.В.; Мишуніна, Т.М.; Тронько, М.Д. (Український біохімічний журнал, 2010)
У плазмі крові хворих із різними захворюваннями щитовидної, паращитовидних та надниркових залоз досліджували В-, Н- та L-катепсиноподібну активність по відношенню до Nα-бензоїл-D,L-аргінін-4-нітроаніліду, L-лейцин-4-нітроаніліду та азоказеїну відповідно. Показано, що у плазмі крові хворих з усіма зазначеними захворюваннями має місце підвищення Н-катепсиноподібної активності. Це підтверджує думку про те, що за будь-якої патології, яка супроводжується тканинним ростом, відбувається активація секреції катепсину Н у кров. Висока В-катепсиноподібна активність у плазмі крові хворих із захворюваннями щитовидної залози зафіксована виключно при вузлових формах тиреоїдної патології, тоді як характер змін L-катепсиноподібної активності при цих захворюваннях був не таким закономірним. При захворюваннях надниркових залоз зміни В- та L-катепсиноподібної активності спостерігали тільки у плазмі крові хворих з пухлинами мозкового шару, але не кори залоз: В-катепсиноподібна активність була підвищеною у плазмі крові хворих як із доброякісними, так і злоякісними пухлинами, а L-катепсиноподібна активність зменшеною за наявності доброякісної пухлини із хромафінної тканини. Схожа картина змін ензиматичної активності у плазмі крові хворих не дозволяє вважати, що визначення В- та L-катепсиноподібної активності у крові можна рекомендувати з метою одержання додаткової інформації у разі встановлення чи уточнення діагнозу, зокрема при захворюваннях щитовидної залози. В плазме крови больных с различными заболеваниями щитовидной, паращитовидных желез и надпочечников исследовали В-, Н- и L-катепсиноподобную активность по отношению к Nα-бензоил-D,L-аргинин-4-нитроанилиду, L-лейцин-4-нитроанилиду та азоказеину соответственно. Показано, что в плазме крови больных с указанными заболеваниями имеет место повышение Н-катепсиноподобной активности, что подтверждает мнение о том, что при любой патологии, которая сопровождается тканевым ростом, происходит активация секреции катепсина Н в кровь. Высокая В-катепсиноподобная активность в плазме крови больных с заболеваниями щитовидной железы отмечена исключительно при узловых формах тиреоидной патологии, тогда как характер изменений L-катепсиноподобной активности при этих заболеваниях не является таким закономерным. При заболеваниях надпочечников изменения В- и L-катепсиноподобной активности наблюдали только в плазме крови больных с опухолями мозгового слоя, но не коры желез: В-катепсиноподобная активность была повышенной в плазме крови с доброкачественными или злокачественными опухолями, а L-катепсиноподобная активность сниженной в случае доброкачественной опухоли из хромаффинной ткани. Изучение изменений энзиматической активности в плазме крови больных не дает оснований считать, что определение В- та L-катепсиноподобной активности в крови можно рекомендовать для получения дополнительной информации при диагностике заболеваний щитовидной железы. B-, H- and L-catepsine-like activity regardingNα-benzoyl-D,L-arginine-4-nitroanilide, L-leucine4-nitroanilide and azocasein was studied in the blood plasma of patients with different diseases of thyroid, parathyroid and adrenal glands. It has been shown that the high H- catepsine-like activity confirming the activation of blood catepsin H secretion accompanied by the tissue growth under any pathology took place in the blood plasma of patients with all the above diseases. High B- catepsine-like activity in the blood plasma of patients with thyroid diseases was exceptionally fixed under the nodular forms of thyroid pathology, while the character of changes in L catepsine-like activity under these diseases was not so natural. In diaseses of the adrenal glands the changes in the B- and L-catepsine-like activity were only shown in the blood plasma of patients with cerebral layer tumors but not the gland cortex: B-catepsine-like activity increased in the blood plasma of patients with benign or malignant tumors, and L-catepsine-like activity decreased under benign tumor from chromaffin tissue. The established picture of changes in enzymatic activity in the blood plasma of patients does not allow to think that the determination of blood B- and L- catepsine-like activity can be recommended for obtaining additional information at diagnosis thyroid diseases.