Високопродуктивні суперкомп’ютерні технології моделювання нанопористих кіберсистем зі зворотними зв’язками для адсорбційного очищення газів - Петрик, М.Р.; Бойко, І.В.; Хіміч, О.М.; Петрик, М.М. (Кибернетика и системный анализ, 2020)
Розроблено високопродуктивні технології моделювання неізотермічної адсорбції газів у нанопористих кіберсистемах зі зворотними зв’язками на основі операційного методу Гевісайда та підходу Ландау до лінеаризації нелінійної адсорбційної рівноваги Ленґмюра шляхом розвинення у збіжний ряд у точці температури фазового переходу з подальшим ефективним розпаралелюванням моделі за малим параметром. Наведено результати числових експериментів на основі високошвидкісних паралельних обчислень з використанням багатоядерних комп’ютерів. Разработаны высокопроизводительные технологии моделирования неизотермической адсорбции газа в нанопористых киберсистемах с обратными связями на основе операционного метода Хевисайда и подхода Ландау к линеаризации нелинейного адсорбционного равновесия Ленгмюра с помощью разложения в сходящийся ряд в точке температуры фазового перехода с последующим эффективным распараллеливанием модели по малому параметру. Представлены результаты численных экспериментов на основе высокоскоростных параллельных вычислений на многоядерных компьютерах. High-performance methods and computer technologies for modeling of non-isothermal gas adsorption in nanoporous cyber feedback systems are based on the Heaviside operating method and Landau’s linearization approach to Langmuir’s nonlinear adsorption equilibrium using the decomposition in a convergent series at the temperature transition point with subsequent efficient parallelization of the model over a small parameter are developed. The results of numerical experiments based on high-speed parallel computations on multicore computers are presented..