Стратиграфія неогенових відкладів Закарпатського прогину - Андрєєва-Григорович, А.; Пономарьова, Л.; Приходько, М.; Семененко, В. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2009)
Запропоновано новий варіант регіональної схеми стратиграфії неогенових відкладів Закарпатського прогину. Під час її складання вперше використано дані вивчення нанопланктону, а також переглянуто та осучаснено шкалу зонального поділу за планктонними і бентосними форамініферами. Уперше на схемі представлено седиментаційну модель розвитку палеобасейну з відображенням умов формування різних типів відкладів . морських, солонуватоводних, континентальних та вулканогенних, а також внесено корективи в їхню стратифікацію. Результати вивчення планктонних мікроорганізмів дозволили встановити чотири кореляційні рівні, на основі яких автори спробували вирішити одну з головних проблем стратиграфії неогенових відкладів Закарпатського прогину . кореляцію розробленої схеми з Міжнародною стратиграфічною шкалою. After publication of the last stratigraphical scheme of Neogene deposits of the Transcarpathian Foredeep more than 13 years have passed and the necessity to revise and add new data has appeared. The new data on the nannoplankton investigations and modified modern foraminiferal biozonal scale were accounted for the first time during compilation of the new scheme. Moreover, the sedimentological model of the development of the Transcarpathian paleobasin, which reflects the conditions of the sedimentation of different types of deposits, was represented in this scheme for the first time also. The results of the investigation of the planktonic microfossils allowed to establish four correlative levels, which were taken as a basis for the correlation of produced scheme with the Geological time scale 2004.