Новый подход к работе с неориентированными деревьями - Иванешкин, А.И. (Кібернетика та системний аналіз, 2021)
Разработан и практически реализован в созданном комплексе программных средств новый подход, обеспечивающий выполнение на неориентированных деревьях широкой, допускающей пополнение совокупности базовых операций. Подход не требует освоения и использования существующих видов формализованного представления деревьев (матрицы смежности, связности, инцидентности, расстояний, списков смежности и т.д.), стандартизированных языков описания, специализированных программ для построения и средств визуализации их структуры. В десятки (и сотни) раз снижая затраты технических ресурсов и времени при решении задач из различных областей знаний, подход делает работу максимально простой и эффективной, позволяет получать важные для практического применения характеристики, решать задачу изоморфности деревьев и генерировать два варианта представления матрицы смежности. Розроблено та практично реалізовано у створеному комплексі програмних засобів новий підхід, що забезпечує виконання на неорієнтованих деревах великої сукупності базових операцій, яка дозволяє поповнення. Підхід не потребує освоєння та використання наявних видів формалізованого представлення дерев (матриці суміжності, зв'язку, інцидентності, відстаней, списків суміжностей тощо), стандартизованих мов опису, спеціалізованих програм для побудови та засобів візуалізації їхньої структури. У десятки (та сотні) раз знижуючи витрати технічних ресурсів та часу для розв'язання задач з різних галузей знань, підхід дає змогу виконувати роботу максимально просто та ефективно, отримувати низку важливих для практичного застосування характеристик, розв'язувати задачу ізоморфності дерев та генерувати два варіанти представлення матриці суміжності. A new approach has been developed and practically implemented in the created software package that ensures the implementation on wide trees that allows replenishment of the set of basic operations. The approach does not require the development and use of existing types of formalized representation of trees (matrices of adjacency, connectivity, incidence, distance, adjacency lists, etc.), standardized description languages, specialized programs for constructing and visualization tools for their structure. Dozens (and hundreds) times reducing the cost of technical resources and time when solving problems from various fields of knowledge, the approach makes the work as simple and effective as possible, allows you to obtain a number of characteristics that are important in practical terms, solve the problem of tree isomorphism and generate two options of representing the adjacency matrix.