Определение групп рисков при заболеваниях, сопутствующих СOVID-19 - Вагис, А.А.; Гупал, А.М.; Сергиенко, И.В. (Кібернетика та системний аналіз, 2021)
Для каждого заболевания существует определенный набор генов, мутации в которых увеличивают риск развития болезни. Массовое секвенирование ДНК больных и здоровых людей привело к определению генов, связанных с конкретными заболеваниями. Описаны эффективные процедуры определения мутаций и их месторасположения в последовательностях генов исследуемых пациентов. Предложено использовать оптимальную байесовскую процедуру определения групп рисков при конкретных заболеваниях, в том числе сопутствующих COVID-19. Для кожного захворювання існує певний набір генів, мутації в яких збільшують ризик розвитку хвороби. Масове секвенування ДНК хворих і здорових людей допомогло визначити гени, пов'язані з конкретними захворюваннями. Описано ефективні процедури визначення мутацій та їхнього розташування в послідовності генів досліджуваних пацієнтів. Запропоновано використовувати оптимальну баєсівську процедуру визначення груп ризиків для конкретних захворювань, зокрема супутних COVID-19. For every disease there is the concrete set of genes the mutations of which multiply the risk of development of illness. Determination of DNA of sick and healthy people resulted in determination of the genes, related to the concrete diseases. The effective procedures are described to determine the point mutations in sequences of the genes. On the basis of Bayesian procedure of recognition it is possible effectively to determine the groups of risks of diseases which COVID-19 accompanies.