Использование цифровой системы сбора данных эхолота и GPS в 9-й Украинской Антарктической экспедиции - Пешков, А.В.; Писанко, И.Н.; Худоконь, В.В. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2004)
В работе рассмотрена проблема реализации современной цифровой системы сбора, анализа и комплексирования навигационных и гидроакустических данных. Определены базовые технические и функциональные требования, позволяющие существенно повысить эффективность промерных работ, качество обработки исходных данных и их отображения. Рассмотрен ряд аппаратных и программных решений, используемых в гидроакустических навигационно-промерных системах собственной разработки. В качестве примера представлены результаты, полученные системой сбора данных судового эхолота и приемника GPS в ходе 9-й Украинской антарктической экспедиции. У роботі розглянуто проблему реалізації сучасної цифрової системи збору, аналізу та комплексування навігаційних і гідроакустичних даних. Визначено базові технічні та функціональні вимоги, що дозволяють суттєво підвищити ефективність промірних робіт, якість обробки первинних даних та їх відображення. Розглянуто ряд апаратних та програмних рішень, використаних в гідроакустичних навігаційно-промірних системах власної розробки. Як приклад представлені результати, отримані системою реєстрації даних судового ехолота та приймача GPS у 9-й Українській антарктичній експедиції. Designing problem for modern digital system for assembly, analysis and integration of navigational and hydroacoustic data is considered in the paper. Basic technical and functional requirements, which allow increasing efficiency of sounding, quality of raw data processing and of their visualization, are defined. The set of firmware solutions which are used in own digital navigating and sounding systems is considered. Results, obtained in 9th Ukrainian Antarctic expedition by digital data acquisition system for the ship echo-sounder and GPS receiver, are presented as example.