О нелинейном отклике слоя на импульсное воздействие - Собисевич, Л.Е.; Собисевич, А.Л. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2004)
Проблеми нелінійної акустичної діагностики викликають підвищену зацікавленість у зв'язку з перспективами рішення важливих прикладних задач. Нелінійний відклик, що спостерігається при акустичному опроміненні мікропузирків газу в рідині, тріщин та флюїдонасичених пор у твердому тілі, затиснутого контакту шорстких поверхонь, використовується при діагностиці матеріалів, конструкцій і геологічних структур. Відновлення характеристик розсіюючої неоднорідності вимагає аналізу складних зворотніх задач томографічного типу. Для їх успішного рішення необхідні прямі дані з нелінійного відображення, проходження, розсіяння хвиль, але їх вкрай мало. За цих обставин необхідно узагальнити рішення класичних лінійних задач, розглянувши їх в нелінійній постановці. Проблемы нелинейной акустической диагностики привлекают повышенный интерес в связи с перспективами решения важных прикладных задач. Нелинейный отклик, который наблюдается при акустическом облучении микропузырьков газа в жидкости, трещин и флюидонасыщенных пор в твёрдом теле, поджатого контакта шероховатых поверхностей, используется при диагностике материалов, конструкций и геологических структур. Восстановление характеристик рассеивающей неоднородности требует анализа сложных обратных задач томографического типа. Для их успешного решения нужны прямые данные по нелинейному отражению, прохождению, рассеянию волн, но их крайне мало. Это обстоятельство диктует необходимость обобщить решения классических линейных задач, рассмотрев их в нелинейной постановке. Nonlinear acoustic diagnostics questions attract higher attention in connection with the perspective of solving of important applied problems. Nonlinear response, that is observed when acoustic beaming of gas micro-bubbles in liquid, splits and fluid saturated pores in solids, rough surface contact, is used in diagnostics of materials, structures and geological configurations. The reconstruction of characteristics of scattering irregularity needs the analysis of difficult inverse problems of tomography. For successful solution, it is important to have the straight nonlinear reverberation data, but they are not enough. This fact requires generalization of the general linear problem solutions under nonlinear consideration.