Дилатансия и проблемы формирования корневых структур и выводящих каналов грязевых вулканов Таманско-Крымской грязевулканической провинции - Собисевич, А.Л. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2004)
Систему грязевулканических камер, вертикальных и наклонных выводящих каналов подводных и надводных грязевых вулканов, по которым на поверхность поступает масса грязебрекчий разной консистенции, воды, жидких и газообразных углеводородов, газов и др. компонентов в геологической литературе принято называть корнями грязевых вулканов. Глубины, на которые проникают корни, определялись несколькими независимыми методами. В статье на примере одного из самых выразительных грязевых вулканов Таманско-Крымской грязевулканической провинции вулкана Шуго анализируются особенности грязевулканических структур и сейсмическими методами определяются дилатансные особенности грязевулканических камер и выводящих каналов. Систему грязьовулканічних камер, вертикальних та похилих вивідних каналів підводних і надводних грязьових вулканів, по яким на поверхню потрапляє маса грязебрекчій різної консистенції, води, рідких та газоподібних вуглеводнів, газів та ін. компонентів в геологічній літературі прийнято називати коріннями грязьових вулканів. Глибини, на які проникають коріння, визначалися декількома незалежними методами. У статті на прикладі одного з самих виразних грязьових вулканів Тамансько-Кримської грязьовулканічної провінції вулкана Шуго аналізуються особливості грязьовулканічних структур і сейсмічними методами визначаються ділатансні особливості грязьовулканічних камер і вивідних каналів. The system of mud-volcanic chambers, vertical and slanting effluent channels of underwater/above-water mud volcanoes, that bring out into the open some of different consistence mud, water or gas hydrocarbon or other components are named mud volcanoes roots. The depth that roots penetrate was defined by some independent methods. This paper deals with characteristics of mud volcano structures (Volcano Shugo as an example). Dilatancy features of mud volcano chambers and effluent channels are determined by seismic methods.