Рассеяние звука слоем скачка с флюктуирующими параметрами - Голод, О.С.; Гончар, А.И. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2005)
Теоретически исследовано звуковое поле и фазовая структура рассеянного звукового сигнала в плавно-неоднородной среде с флюктуирующей скоростью распространения звука и плотностью. Показано, что средняя фаза рассеянного сигнала, зависит от величины излученного сигнала, размеров области рассеяния, функции корреляции неоднородностей среды, а также от закона изменения скорости звука с глубиной, вычислена функция корреляции и дисперсия фазы. Теоретично досліджено звукове поле та фазова структура розсіяного звукового сигналу в плавно-неоднорідному середовищі з флуктуючою швидкістю розповсюдження звуку та густиною. Показано, що середня фаза розсіяного сигналу залежить від величини випроміненого сигналу, розмірів області розсіяння, функції кореляції неоднорідностей середовища, а також від закону зміни швидкості з глибиною, обчислено функцію кореляції і дисперсії фази. The sound field and phase structure of scattered sound signals in smooth - non-uniform environment with fluctuating speed of propagation of sound and density is theoretically investigated. It is demonstrated that the average phase of scattered signal depends on value of the transmitted signal, dimensions of scattering area; correlation function of medium heterogeneities as well as the law of sound speed variation in depth, the function of correlation and phase dispersion is calculated.