Економіко-математичне моделювання обсягу інвестицій в Україні - Гаркушенко, О.М. (Економіка промисловості, 2022)
Інвестиції, насамперед виробничі, є запорукою того, що підприємства зможуть своєчасно оновити виробничі потужності та зберегти або навіть посилити свої позиції на ринках товарів і послуг. Втім питання визначення факторів, які впливають на обсяги і динаміку інвестицій, є досить проблематичним, що ускладнює створення відповідних економіко-математичних моделей.
Зарубіжні та вітчизняні вчені давно працюють над визначенням таких факторів, до яких відносять: ВВП на душу населення країни; темпи економічного зростання; національні заощадження; курс валюти; інфляцію; облікову ставку; рівень податкового навантаження (у першу чергу податку на прибуток підприємств); індекс цін на продукцію виробничого призначення; рівень доходів на вкладений капітал (коефіцієнт окупності інвестицій); заробітну плату; продуктивність праці тощо. Але в кожній країні сила впливу різних факторів може розрізнятися. Так само ускладнює процес моделювання інвестицій і те, що деякі фактори (наприклад, ВВП на душу населення) самі по собі є складними та залежать від інших.
Метою статті є визначення факторів впливу на обсяг інвестицій в Україні та розроблення відповідних економіко-математичних моделей, які в подальшому передбачається використати для побудови комплексної системно-динамічної моделі впливу цифровізації на забезпечення сталого розвитку України. Така комплексна модель може стати зручним інструментом визначення не лише наслідків для промисловості зміни обсягів інвестицій під впливом дії різних факторів, але і рівня захворюваності трудящих та забруднення довкілля.
Встановлено, що на обсяг інвестицій у промисловість України найбільшою мірою впливає облікова ставка НБУ. Запропоновано відповідну модель інвестицій та обґрунтовано її адекватність.
На інвестиції в цифровий капітал виробничого призначення певний вплив мають також фактори індексу долара США та податкового навантаження, а на інвестиції в цифровий капітал природоохоронного призначення – фактор податкового навантаження. Проте через дуже приблизні статистичні дані, згідно з якими виконано розрахунки, відповідні моделі є ненадійними.
Обґрунтовано рекомендації щодо розроблення методики збору та подання статистичної інформації, яка стосується інвестицій у цифрові техніку та технології підприємствами країни та цифрового капіталу природоохоронного і виробничого призначення (за структурою). Це дозволить у подальшому виконувати більш точні розрахунки та створювати більш надійні економіко-математичні моделі, які можуть стати зручним інструментом для визначення напрямів розвитку економіки країни. Инвестиции, прежде всего в производство, являются залогом того, что предприятия смогут своевременно обновить производственные мощности и сохранить или даже усилить свои позиции на рынках товаров и услуг. Вопрос определения факторов, влияющих на объемы и динамику инвестиций, является достаточно проблематичным, что затрудняет создание соответствующих экономико-математических моделей.
Зарубежные и отечественные ученые давно занимаются определением таких факторов, к которым относят: ВВП на душу населения страны; темпы экономического роста; национальные сбережения; курс валюты; инфляцию; учетную ставку; уровень налоговой нагрузки (в первую очередь налога на прибыль предприятий); индекс цен на продукцию производственного назначения; уровень доходов на вложенный капитал (коэффициент окупаемости инвестиций); заработную плату; производительность труда. Но в каждой стране сила воздействия различных факторов может различаться. Также усложняет процесс моделирования инвестиций то, что некоторые факторы (например, ВВП на душу населения) сами по себе являются сложными и зависят от других.
Целью статьи является определение факторов влияния на объем инвестиций в Украине и разработка соответствующих экономико-математических моделей, которые в дальнейшем предполагается использовать для построения комплексной системно-динами-ческой модели влияния цифровизации на обеспечение устойчивого развития Украины. Такая комплексная модель может удобным инструментом определения стать не только последствий для промышленности изменения объемов инвестиций под влиянием действия различных факторов, но и уровня заболеваемости трудящихся и загрязнения окружающей среды.
Установлено, что на объем инвестиций в промышленность Украины больше всего влияет учетная ставка НБУ. Предложена соответствующая модель инвестиций и обоснована ее адекватность.
На инвестиции в цифровой капитал производственного назначения определенное влияние оказывают также факторы индекса доллара США и налоговой нагрузки, а на инвестиции в цифровой капитал природоохранного назначения – фактор налоговой нагрузки. Однако из-за очень приблизительных статистических данных, согласно которым выполнены расчеты, соответствующие модели являются ненадежными.
Обоснованы рекомендации по разработке методики сбора и представления статистической информации, касающейся инвестиций в цифровые технику и технологии предприятиями страны и цифрового капитала природоохранного и производственного назначения (по структуре). Это позволит в дальнейшем проводить более точные расчеты и создавать более надежные экономико-математические модели, которые могут стать удобным инструментом для определения направлений развития экономики страны. Investments, primarily in manufacturing, are a guarantee that enterprises will be able to update their production assets in a timely manner and maintain or even strengthen their position in markets of goods and services. However, the issue of defining factors that affect the volume and dynamics of investments is quite problematic, which makes it difficult to create appropriate economic and mathematical models.
Foreign and Ukrainian scientists have long been engaged in determining such factors. Usually, they include: GDP per capita of the country; the rate of economic growth; national savings; currency exchange rate; inflation; discount rate; the level of tax burden (primarily – corporate income tax); the price index for industrial products; the level of income on invested capital (return on investment coefficient); wages; labor productivity, etc. But in each country, the strength of influence of different factors may vary. The process of modeling investments is also complicated by the fact that some factors (for example, GDP per capita) are complex in themselves and depend on other factors.
Therefore, the objective of this paper is to define the factors influencing investment in Ukraine and to develop appropriate economic and mathematical models, which are supposed to be used in the future to build a comprehensive system-dynamic model of the impact of digitalization on ensuring sustainable development of Ukraine. Such a comprehensive model can become not only a convenient tool for determining the consequences for industry of changes in investment volumes under the influence of various factors, but also the level of Labor morbidity and environmental pollution.
According to results of the study, it was found that the volume of investment in the Ukrainian industry is most affected by the NBU discount rate. The paper suggests an appropriate investment model and justifies its adequacy.
Investments in industrial digital capital are influenced by the factors of the US dollar index and tax burden, and investments in environmental digital capital are affected by factor of tax burden.
However, due to the very approximate statistics on which the calculations were performed, the corresponding models are not reliable.
Taking into account the results of the study, recommendations for the development of a methodology for collecting and presenting statistical information related to investments in digital equipment and technologies by enterprises of the country and digital capital for environmental and industrial purposes (by structure) are made. Their implementation will make it possible to make more accurate calculations in the future and create more reliable economic and mathematical models that can become a convenient tool for defining the directions of development of the country's economy.