Експлейнарний базис розвитку національної економіки - Дідик, А.М.; Погорелов, Ю.С. (Економіка промисловості, 2022)
Представлено наукові позиції у вигляді експлейнарного базису розвитку, відповідно до яких має розглядатися розвиток економіки України, що є важливим для визначення його характеру, принципів, векторів та способів, які їх операціоналізують, а також для розроблення інституціонального забезпечення розвитку та результативного використання призначених для нього ресурсів.
Уточнено зміст категорії «розвиток економіки», розкрито її відмінність від «зростання економіки». Із використанням якісних ознак загальних типів розвитку визначено характер розвитку України з урахуванням наявних умов та очікуваних змін у державі та за її межами.
Доведено, що за динамікою змін розвиток вітчизняної економіки має бути революційним, за спрямованістю – інтенсивним (орієнтованим на виникнення якісних змін сталого характеру завдяки використанню новітніх технологій, принциповому оновленню продуктової лінійки вітчизняних виробників), за джерелом (першопричиною) ‒ екзогенно-ендогенним, з позиції уявлення суб’єкта розвитку про стан об’єкта в часі – прожективним, за елементом економічної системи, який змінюється найбільше, ‒ структурним (оскільки саме сучасна структура економіки України є тригером низки негативних процесів у ній), за механізмом розвитку – біфуркаційним, за критерієм керованості – слабокерованим, за співвідношенням об’єкта та суб’єкта ‒ суб’єктно-об’єктним (суб’єкт розвитку водночас є об’єктом розвитку), багатовекторним і холічним.
Визначено умови, за яких найближчим часом відбуватиметься розвиток економіки України незалежно від його характеру (встановленого або деякого іншого): зменшення адміністративного тиску на підприємництво (дерегуляція економіки), посилення суспільної ролі підприємців та їх всіляка підтримка.
Виявлений характер розвитку національної економіки та умови, за яких він відбуватиметься на сучасному етапі, мають бути враховані в моделі розвитку, що забезпечить її адекватність реаліям в Україні, валідність і практичну застосовність, а також дозволить сформулювати завдання щодо розвитку для всіх його суб’єктів. Представлены научные позиции в виде эксплейнарного базиса развития, в соответствии с которыми необходимо рассматривать развитие экономики Украины, что важно для определения его характера, принципов, векторов и способов, которые их операционализируют, а также для разработки институционального обеспечения развития и результативного использования предназначенных для него ресурсов.
Уточнено содержание категории «развитие экономики», раскрыто ее отличие от «роста экономики». С использованием качественных признаков общих типов развития определен характер развития Украины с учетом имеющихся условий и ожидаемых изменений в государстве и за его пределами.
Доказано, что по динамике изменений развитие отечественной экономики должно быть революционным, по направленности – интенсивным (ориентированным на возникновение качественных изменений устойчивого характера благодаря использованию новейших технологий, принципиальному обновлению продуктовой линейки отечественных производителей), по источнику (первопричине) ‒ экзогенно- эндогенным, с позиции представления субъекта развития о состоянии объекта во времени – прожективным, по изменяющемуся элементу экономической системы ‒ структурным (поскольку именно современная структура экономики Украины является триггером ряда негативных процессов в ней), по механизму развития – бифуркационным, по критерию управляемости – слабоуправляемым, по соотношению объекта и субъекта ‒ субъектно-объектным (субъект развития одновременно является объектом развития), многовекторным и холичным.
Определены условия, при которых в ближайшие годы будет происходить развитие экономики Украины независимо от его характера (установленного или другого): уменьшение административного давления на предпринимательство (дерегуляция экономики), усиление общественной роли предпринимателей и их всяческая поддержка.
Выявленный характер развития национальной экономики и условия, при которых оно будет происходить на современном этапе, должны быть учтены в модели развития, что обеспечит ее адекватность реалиям в Украине, валидность и практическую применимость, а также позволит сформулировать задачи развития для всех его субъектов. The article contains concepts of development for Ukrainian economy in the form of development explanatory basis. Such basis is important for defining development character, formalizing aims and principles of development, choosing its vectors and methods that implement such vectors into reality, building institutional support of development and effective employment of necessary resources.
Using the general concepts of development studies, the content of notion “economic development” is specified. Difference between notions “economic development” and “economic growth” is considered. Via the qualitative features of general types of development, the character of development for Ukraine is suggested taking into account existing conditions and expected changes in Ukraine and abroad.
It is shown that by the dynamics of changes development of the Ukrainian economy has to be revolutionary, by the vector – intensive one (aimed to the emergence of qualitative changes with a stable character due to implementing new technologies and renewing the production assortment of national producers), by the source (or the primary reason) – both exogenous and endogenous, by the view of development subject about changes over time – projective one, by the element of economic system that is mostly changed – structural (because the modern structure of Ukrainian economy causes some negative processes in it), by the development mechanism — bifurcational, by the measure of controllability – weakly managed, by the relationship between subject and object – both subject-object (subject of development is simultaneously an object of development), multi-vector and holistic.
There are defined conditions of Ukrainian economy development regardless of its character (defined or any other): decrease of the administrative pressure under entrepreneurship (deregulation of the economy), increasing of an entrepreneur’s social role and his/hers comprehensive support.
Defined character of the national economy development and conditions under which such development will exist should be taken into account in the development model. This will provide model adequacy to the modern conditions in Ukraine, model validity and its practical usability, ability to formulate particularly development tasks for every of its subjects.