Концептуальні засади аналізу розвитку загроз соціально-економічній системі «місто» - Козаченко, Г.В.; Романовська, Ю.А. (Економіка промисловості, 2022)
Обґрунтовано доцільність розроблення концептуальних засад аналізу розвитку загроз соціально-економічній системі «місто», що являють собою систему установок, принципів, положень, у якій органічно поєднано пізнавальну, герменевтичну та методологічну функції економічної безпекології мезорівня. Конструкти концептуальних засад аналізу розвитку загроз соціально-економічній системі «місто» складають систему логічних утворень, операціоналізація яких дозволить виявити загрози соціально-економічній системі «місто», оцінити їхній характер, масштаб і джерела походження, дослідити розвиток загроз і спрогнозувати наслідки їх реалізації. Конструкти концептуальних засад сформовано з використанням імперативів захисного та гармонізаційного підходів, а також постнекласичних принципів організації наукового знання, основним з яких є методологічний плюралізм. Розкрито зміст й особливості конструктів концептуальних засад аналізу розвитку загроз соціально-економічній системі «місто»; удосконалено понятійно-категоріальний апарат шляхом уточнення сутності понять «загроза соціально-економічній системі «місто», «небезпека», «ризик», «економічний інтерес»; надано характеристики конструктів; виявлено ступінь пов’язаності за імовірністю настання негативних змін у соціально-економічній системі «місто». Операціоналізація конструктів концептуальних засад аналізу розвитку загроз соціально-економічній системі «місто» уможливить розроблення відповідного інструментарію для ідентифікації процесів і явищ у зовнішньому та внутрішньому середовищі соціально-економічної системи «місто» як загроз цій системі, аналіз розвитку окремої загрози та їхньої сукупності. Аргументирована целесообразность разработки концептуальных основ анализа развития угроз социально-экономической системе «город», представляющих собой систему установок, принципов, положений, в которой органически сочетается познавательная, герменевтическая и методологическая функции экономической безопасности мезоуровня. Конструкты концептуальных основ анализа развития угроз социально-экономической системе «город» составляют систему логических образований, операционализация которых позволит выявить угрозы социально-экономической системе «город», оценить их характер, масштаб и источники происхождения, исследовать развитие угроз и спрогнозировать последствия их реализации. Конструкты концептуальных устоев сформированы с использованием императивов защитного и гармонизационного подходов и постнеклассических принципов организации научного знания, основным из которых является методологический плюрализм. Раскрыты особенности и содержание конструктов концептуальных основ анализа развития угроз социально-экономической системе «город»; усовершенствован понятийно-категориальный аппарат путем уточнения сути понятий «угроза социально-экономической системе «город», «опасность», «риск», «экономический интерес»; даны характеристики конструктов; выявлена степень связанности по вероятности наступления негативных изменений в социально-экономической системе «город». Операционализация конструктов концептуальных основ анализа развития угроз социально-экономической системе «город» позволит разработать соответствующий инструментарий для идентификации процессов и явлений во внешней и внутренней среде социально-экономической системы «город» как угроз этой системе. There is expediency of building a conceptual framework of analyzing development of threats to a social-economic system "City" justified in the article. Such conceptual framework is considered a system of axioms, principles and concepts that are used to analyze the development of threats. The mentioned system covers cognitive, hermeneutical and methodological functions of mesolevel economical security studies. Constructs of the conceptual framework of analyzing development of threats to the social-economic system "City" are the system of logical statements. Operationalization of such statements allows to define threats to the social-economical system "City", evaluate their character, scope and sources, analyze development of threats and forecast consequences of their implementation. Constructs of the conceptual framework are built by implementation of imperatives of protective and harmonization approaches and post neoclassic ontological principles, the main of which is methodological pluralism. The content and specific features of the considered constructs as a part of the conceptual framework of analyzing development of threats to a social-economic system "City" are considered in the article. Research thesaurus is improved by specifying content of notions “threat to the social-economic system "City", "danger", "risk", "economic interest". Characteristics of considered constructs and boundaries of their employment are defined. Connection measure for the considered constructs by the possibility of negative changes in the social-economic system "City" is shown. Operationalization of considered constructs as a part of the conceptual framework of analyzing development of threats to the social-economic system "City" will allow making the necessary tools to identify processes and phenomena in the external and internal environment of the social-economic system "City" as threats to such system and to analyze any particular threat and/or sets of such a threats.