Расчет производственного цикла с применением статистической теории производственно-технических систем - Пигнастый, О.М.; Ходусов, В.Д. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
У фазовому технологiчному просторi визначено стан виробничої системи. Технологiя виробництва задана нормативною технологiчною траєкторiєю. Технологiчний процес на кожнiй технологiчнiй операцiї представлений технологiчними чинниками з нормативними параметрами виробництва i допустимими вiдхиленнями вiд них. З використанням цiльової функцiї виробничо-технiчної системи записаний вираз для розрахунку тривалостi виробничого циклу партiї базових продуктiв. Одержано умови синхронiзацiї технологiчного процесу для безперервного виробничого процесу з розчленовуванням перiоду виробничого циклу на фази. In the phase technological space, the state of an industrial system is defined. The production engineering is set by a normative technological trajectory. The technological process on each technological operation is presented by technological factors with normative parameters of production and permissible deviations from them. Using the target function of the technological system, the expression for calculations of a production cycle duration of a batch of base products is given. Conditions of synchronization of a technological process for continuous production with the partitioning of the period of a production cycle into phases are obtained.