Базовий сценарій довгострокового розвитку національної промисловості до 2035 року - Охтень, О.О.; Дасів, А.Ф. (Економіка промисловості, 2023)
У статті сформульовано припущення для базового сценарію розвитку промисловості України, які стосуються динаміки світової економіки, світових індексів продовольчих і сировинних цін, чисельності населення України, курсів гривні до долара та євро, динаміки заробітної плати в Україні та ЄС, схильності до інвестування в економіці України, значення світового дефлятора ВВП. Визначено вихідні дані для базового сценарію розвитку промисловості України у 2020-2035 pp. Базовий сценарій є консервативним і відображає продовження у вітчизняній промисловості тенденцій, що спостерігалися до 2019 р. Наведено основні результати моделювання базового сценарію розвитку національної промисловості на 2020-2035 рр. за галузями. Обчислено темпи зростання доданої вартості за галузями, а також темпи зростання ВВП з 2010 по 2035 р. Виявлено зміни в частці галузей економіки України за 2011-2020 рр. (факт) та з 2021 по 2035 р. (базовий сценарій). При розробленні сценаріїв як базу використано продовження тенденцій 2010-2019 рр. без урахування непередбачуваних факторів (пандемія коронавірусу або бойові дії), тому основною метою є оцінювання загальних економічних тенденцій та дії факторів, а не точне прогнозування тих чи інших показників у конкретних умовах. Розраховано та проаналізовано динаміку відносних показників, що свідчать про структурні особливості процесу створення доданої вартості, таких як фондоозброєність, фондовіддача, ефективність витрат на оплату праці та продуктивність праці в розрізі галузей. Встановлено, що в базовому сценарії в економіці України спостерігатиметься стійке зростання за основними галузями: у добувній промисловості в середньому на 1% на рік, у сільському господарстві – на 2-2,5% на рік, а найбільше зростання спостерігатиметься у переробній промисловості – від 4% на рік. Це в цілому відповідає тенденціям у світовій економіці: зростання відбувається в основному за рахунок переробних галузей, а не галузей, що добувають природні ресурси. Щорічне зростання ВВП, згідно з результатами моделювання, становитиме 3-5%, що приблизно відповідає прогнозам різних світових інститутів. The article formulates the assumptions for the baseline scenario for the development of Ukrainian industry as to the dynamics of the world economy, world food and commodity price indices, the population size of Ukraine, the exchange rate of hryvnia against the dollar and the euro, the dynamics of wages in Ukraine and the EU, the propensity to invest in the Ukrainian economy, the value of the world GDP deflator. The initial data for the base scenario for the development of Ukrainian industry in 2020-2035 have been determined. The baseline scenario is conservative and reflects the continuing trends in the national industry that were observed until 2019. The main results of modeling the baseline scenario for the development of the national industry for 2020-2035 by sectors have been presented. The growth rates of value added by sectors, as well as the growth rates of GDP from 2010 to 2035 have been calculated. Changes in the share of sectors of the economy of Ukraine for 2011-2020 (fact) and from 2021 to 2035 (basic scenario) have been presented. It should be noted that the development of the scenarios was based on the continuation of the trends of 2010-2019 without taking into account unpredictable factors (such as the coronavirus pandemic or military combat), so the main goal is to assess general economic trends and factors rather than accurately predict certain indicators in specific conditions. The dynamics of relative indicators that indicate the structural features of the process of value added creation was calculated and analyzed, including capital-labor ratio, capital productivity, efficiency of labor costs and labor productivity for each sector. It has been established that in the baseline scenario, the economy of Ukraine will experience steady growth in the main sectors: mining, by an average of 1% per year; agriculture by 2-2,5% per year, while the largest growth will be observed in the processing industry, above 4% per year. This is generally in line with the trends in the global economy: growth is mainly concentrated in processing industries rather than industries that extract natural resources. The annual GDP growth, according to the simulation results, will be in the range of 3-5%, which approximately corresponds to the forecasts of various world institutions.